
Az olasz konyha elsősorban a tésztaételekről híres, ám mediterrán éghajlata okán a friss zöldségek is nagy hangsúlyt kapnak a gasztronómiájában. Épp ezért egy csupa húsmentes alapanyagból elkészíthető szicíiliai ínyencséget mutatunk most be nektek.
A padlizsánról kevesen tudják, hogy valójában gyümölcs, de akárcsak a paradicsomot, a konyhában zöldségként használjuk fel. Tápanyag összetétele, vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül értékes, viszont kalóriatartalma elhanyagolható (100g /25kcal). Érdekesség, hogy kis mennyiségben nikotint tartalmaz, ezért segítheti a dohányzásról való leszokást.
A hazai konyhában is számos formában felhasználjuk ezt a növényt, ám most egy igazi déli specialást, a szicíliában rendkívül népszerű caponata receptjét ajánljuk figyelmetekbe.
Elkészítés:
A felkockázott padlizsánt forró serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, ezután félretesszük egy tálba. Ugyanebben a serpenyőben, szintén olívaolajon aranybarnára pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, ezután hozzáadjuk a megtisztított és szeletelt szárzellert is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot. Néhány percig karamellizáljuk, majd beletesszük a passzírozott paradicsomot. Forrást követően megkóstoljuk és ízléstől függően sóval, borssal, borecettel ízesítjük. Ezután adjuk hozzá a felezett koktélparadicsomot, az összevágott bazsalikomot és a kapribogyót, olívabogyót, mazsolát, majd alacsony lángon néhány percig forraljuk. Tálaláskor friss bazsalikommal és pirított fenyőmaggal díszítjük. Fogyaszthatjuk melegen kedvenc Abonett szeletünkkel szendvicskrémként vagy hagyhatjuk kihűlni és használhatjuk feltétként is!
A cikk az abonett.hu-n megjelent recept alapján készült.