kezdőlap / táplálkozás / Caponata, a szicíliai padlizsánragu
Caponata, a szicíliai padlizsánragu

Az olasz konyha elsősorban a tésztaételekről híres, ám mediterrán éghajlata okán a friss zöldségek is nagy hangsúlyt kapnak a gasztronómiájában. Épp ezért egy csupa húsmentes alapanyagból elkészíthető szicíiliai ínyencséget mutatunk most be nektek.

Főszerepben: a padlizsán

A padlizsánról kevesen tudják, hogy valójában gyümölcs, de akárcsak a paradicsomot, a konyhában zöldségként használjuk fel. Tápanyag összetétele, vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül értékes, viszont kalóriatartalma elhanyagolható (100g /25kcal). Érdekesség, hogy kis mennyiségben nikotint tartalmaz, ezért segítheti a dohányzásról való leszokást.

A hazai konyhában is számos formában felhasználjuk ezt a növényt, ám most egy igazi déli specialást, a szicíliában rendkívül népszerű caponata receptjét ajánljuk figyelmetekbe. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet abonett pizzás extrudált kenyér
  • 2 db padlizsán
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 db hagyma
  • 2 szál angolzeller
  • 50 g olívabogyó
  • 30 g mazsola
  • 50 g kapribogyó
  • 10 db koktélparadicsom
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál borecet
  • bazsalikom
  • 250g passzírozott paradicsom (passata) 

 

Elkészítés:

A felkockázott padlizsánt forró serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, ezután félretesszük egy tálba. Ugyanebben a serpenyőben, szintén olívaolajon aranybarnára pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, ezután hozzáadjuk a megtisztított és szeletelt szárzellert is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot. Néhány percig karamellizáljuk, majd beletesszük a passzírozott paradicsomot. Forrást követően megkóstoljuk és ízléstől függően sóval, borssal, borecettel ízesítjük. Ezután adjuk hozzá a felezett koktélparadicsomot, az összevágott bazsalikomot és a kapribogyót, olívabogyót, mazsolát, majd alacsony lángon néhány percig forraljuk. Tálaláskor friss bazsalikommal és pirított fenyőmaggal díszítjük. Fogyaszthatjuk melegen kedvenc Abonett szeletünkkel szendvicskrémként vagy hagyhatjuk kihűlni és használhatjuk feltétként is! 

A cikk az abonett.hu-n megjelent recept alapján készült.

TOVÁBBI táplálkozás TARTALMAK
Az Erzsébet Ifjúsági Alap által, az uniós támogatásból megvalósuló EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 komplex ifjúsági fejlesztések projekt keretében történik az oldal működtetése.
Te vagy a saját jövőd alakítója. Felelősséget érzel magadért, a környezetedért és akár óránként is megteszed értük, amire képes vagy. Mi segítünk Neked, hogy minél több lehetőséget kapj céljaid eléréséhez.
 
© 2021 FITMESS | Minden jog fenntartva.