kezdőlap / testmozgás / Milyen edzésekkel tartsuk formában magunkat otthon?
Milyen edzésekkel tartsuk formában magunkat otthon?

Az utóbbi másfél évben életünk sok területe átalakujlt, a sportolást is beleértve. Fókuszba kerülte az otthon is végezhető sportok. Lássunk most ezek közül egyet. 

A Core Training lakásban is egyszerűen kivitelezhető. Ezen testmozgás során azokat az izomcsoportokat (Core izmok) mozgatjuk meg, melyek stabilizálják az ágyéki gerincszakaszunkat, azaz a gerincet és a medencét. A „Core izmok” felelősek azért, hogy az ágyéki (lumbális) szakaszon minden oldalról tartsák a gerincünket; a medencefenék izmai alulról, a hasizmok elölről, a gerincfeszítők hátulról, a rekeszizom (ami egy légzőizom) pedig felülről.

A Core stabilitása révén az ízület stabil marad és a gerinc helyes anatómiai pozícióban tartása valósul meg. A stabilizáló izmok közel helyezkednek el a mozgatott ízülethez, így téve lehetővé, hogy ezen ízület csak olyan mozgásokat és akkora mozgáspályán végezzen, amely az ízület számára optimális. Ehhez elengedhetetlen feltétel ezen izmok megfelelő erő-és rugalmassági állapota.

Fontos tudnunk azt is, hogy ezen izmok adják az alapját az összes erőfejlesztő gyakorlat pontos kivitelezésének.

Ezen izmok fejlesztése elsődleges és elengedhetetlen a tartós-, eredményes – és fájdalommentes edzésnek!

Milyen eszközökkel? Milyen gyakorlatok?

  • a jól ismert planking, és variációi
  • instabil, egy oldalas gyakorlatok
  • hasprés-homorítás
  • kézi súlyzó
  • bosu trainer
  • fitball

 

Kinek ajánljuk?

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek ajánljuk, terápiás és egészségmegőrző célra egyaránt alkalmas. Elsősorban mégis az ülőmunkát végzőknek hasznos, mivel a számítógép előtt végzett munka nagyon megterheli az egész törzsizomzatot. Akinek szokott fájni a háta és a dereka, illetve gyakran tartja magát görnyedten, annak mindenképp érdemes kipróbálnia. A gyenge izmok helytelen testtartást eredményeznek, ezért szükséges megerősíteni őket. Ha nagynak látjuk a hasunkat, sokszor annak is a rossz tartás az oka, a törzsizmok megerősítésével tehát optikailag szebb alkatot is elérhetünk.

 

Képek és cikk forrása: sport4you

TOVÁBBI testmozgás TARTALMAK
Az Erzsébet Ifjúsági Alap által, az uniós támogatásból megvalósuló EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 komplex ifjúsági fejlesztések projekt keretében történik az oldal működtetése.
Te vagy a saját jövőd alakítója. Felelősséget érzel magadért, a környezetedért és akár óránként is megteszed értük, amire képes vagy. Mi segítünk Neked, hogy minél több lehetőséget kapj céljaid eléréséhez.
 
© 2021 FITMESS | Minden jog fenntartva.