kezdőlap / táplálkozás / Tepsis lazac, sült zöldségekkel
Tepsis lazac, sült zöldségekkel

Ünnepi és egyszerű ebéd.

A lazac mindig jó ötlet, ha egy kicsit ünnepibb fogást szeretnénk, ami ráadásul egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Egy gyors pác, egy kis színes zöldség, tepsi, és máris nyert ügyünk van!

A lazacban az a jó, hogy feszes a húsa, filézve, vagyis szálkamentesen is kapható, és rengeteg ízvilág passzol hozzá. Ha igazán finomat szeretnénk, akkor kóstoljuk meg a vadlazacot, ez általában soványabb és kevésbé karakteres, igaz, ehhez szinte nyernünk kell lottón vagy a kaszinóban, annyival borsosabb az ára, de néha ki lehet fogni akcióban, és ilyenkor érdemes belőle betárazni, mert nagyon jó alapanyag ünnepibb alkalmakra.

A lazac most szezonális zöldségekkel készült, színes húsos paprikával és zsenge cukkinivel, de adhatunk hozzá gombát vagy padlizsánt is, ezek is hamar átsülnek, mert itt szempont, hogy egyszerre süljön meg minden a tepsiben. Fontos, hogy bár tényleg egyszerű és gyors fogásról van szó, a hal pácolását nem érdemes elspórolni, mert sokkal finomabb így a végeredmény, közben pedig akár a többi alapanyagot is előkészíthetjük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg lazacfilé
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • bors
  • 2-3 húsos kaliforniai vagy kápia paprika
  • 2 kisebb zsenge cukkini

Elkészítés: 

A lazacfilét szeletekre vágjuk. A páchoz a citrom levét egy tálba facsarjuk, hozzáadjuk a mézet, a szójaszószt, a zúzott fokhagymát és a gyömbért, borsozzuk, és hozzáadjuk a halat, alaposan összeforgatjuk, és 20-30 percre a hűtőbe tesszük pácolódni. 

Közben a húsos paprikát és a cukkinit megtisztítjuk, és falatnyi kockákra vágjuk. A lazacdarabokat egy tepsibe tesszük, majd a visszamaradt pácba öntjük a zöldségeket, alaposan átforgatjuk, majd a lazac köré rakjuk a tepsiben.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsütjük, ekkor grill fokozatra állítjuk a sütőt, ha hőt pedig 200 fokra emeljük, és még 5 percet grillezük. Azon melegében tálaljuk, ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, kínálhatunk mellé párolt rizst vagy bulgurt, quinoát is.

Természetesen más hallal is elkészíthető!

 

Képek és cikk forrása: cookta.hu

TOVÁBBI táplálkozás TARTALMAK
Az Erzsébet Ifjúsági Alap által, az uniós támogatásból megvalósuló EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 komplex ifjúsági fejlesztések projekt keretében történik az oldal működtetése.
Te vagy a saját jövőd alakítója. Felelősséget érzel magadért, a környezetedért és akár óránként is megteszed értük, amire képes vagy. Mi segítünk Neked, hogy minél több lehetőséget kapj céljaid eléréséhez.
 
© 2021 FITMESS | Minden jog fenntartva.