Jöjjön most egy kis segítség azoknak, akik még nem olyan gyakorlottak a konyhában, viszont szeretnék belevetni magukat a főzés rejtelmeibe. Egy igazi kaland veheti kezdetét kezdetét, csak legyetek bátrak!
A konyhai terep elsőre sokaknak elrettentő lehet, pedig igazán semmi félelmetes nincs benne. Ez a kis kalauz segít majd az eligazodni a rengetegben, hogy senki se tévedjen el. Az egészséges összetevők mellett a hangsúlyt a gyorsaság és az egyszerűség kapta. Érdemes nem túlbonyolított receptekkel kezdeni és azokkal gyakorolni, hogy mindenkinek legyen sikerélménye.
Saláták
Egészséges, gyorsan összeállítható, többnyire főzni sem kell, gyakorlatilag bármivel gazdagítható. Ahhoz, hogy tartalmasabb, laktató is legyen, és egy óra múlva ne kelljen újabb étel után nézni, érdemes gazdagítani főtt krumplival vagy rizzsel, bulgurral, tonhallal vagy csirkefalatokkal. Minden salátának lelke a jó öntet: nem kell túl bonyolult dologra gondolni, egy kevés extraszűz olívaolaj, kevés citromlé vagy balzsamecet és pici mustár keveréke, só és bors alapként tökéletes, de akár zöldfűszerrel ízesített joghurt is remek lehet.
Levesek
Egy kis meleg leves elképesztően jól tud esni a nap végén, és nem kell mindig feltétlenül a hosszan fővő húslevesnek nekiállni. A zöldségekből készülő krémlevesek gyakorlatilag elronthatatlanok, gyorsan el is készülnek, rém egyszerűen. Az alap szinte mindig egy kis olajon megdinsztelt hagyma, amire egy kevés krumpli és tetszőleges zöldség kerül, majd vízzel vagy alaplével (leveskockával) megfőzzük. A pépesítés után egy kis tejszín vagy tejföl mehet bele, és már lehet is kanalazni. De konzervkukoricából is készíthetünk villámlevest, hogy a szuperselymes sajtkrémlevesről már ne is beszéljünk...
Tepsis finomságok
A legegyszerűbb és bombabiztos fogások a tepsiben sült hús-zöldség kombó. Az egyetlen veszély, ha elégetjük vagy túlsütjük, de az éhes emberrel, ugye, az nem fordulhat elő, hogy megfeledkezik a sülő ételről, ami ráadásul szerencsére illatával folyamatosan emlékeztet: mindjárt elkészülök! A tepsiben a legváltozatosabb dolgokat összesüthetjük, és gyakorlatilag nem lehet melléfogni. Kezdőknek a legjobb választás a csirke – legyen az csirkemell, -comb, -szárny vagy -máj –, gyorsan megsül, jól fűszerezhető, és a húsok között pénztárcabarát. Sóval, borssal, tetszőleges zöldfűszerrel bedörzsölve mehet a tepsibe, alá egy kis fehérbor vagy víz, mellé pedig bedobáljuk a zöldségeket. A krumplit nem érdemes elhagyni, de mehet mellé szinte bármilyen más zöldség, nagyon finom a vele sült padlizsán, cukkini, sárgarépa, karalábé, zeller, édesburgonya, paprika, paradicsom, édeskömény, és persze egy kis hagyma és fokhagyma. Ezek bármilyen kombinációja működik és nagyon finom, de akár pár gerezd almát, körtét is tehetünk a hús és a krumpli mellé. Természetesen a zöldségeket sem árt sózni és fűszerezni, majd először alufóliával lefedve a sütőben pároljuk, majd ha kellően megpuhult a hús, akkor az alufóliát levéve kicsit megpirítjuk, esetleg egy kis sajttal is megszórhatjuk.
Cikk és képek forrása: cookta.hu